德阳市奥林匹克后备人才学校Deyang Olympic Sports School

该项目是由国际奥委会、中国奥委会、北京奥组委在汶川地震后捐助800万美元建设的。设计思路是将传统的体校设计转换成开放式的城市体育公园。十字形的建筑把室外运动场地分为田径、篮/排球和网球3个区,校舍、球馆、泳池、网球场在十字平面内沿4个方向展开。中心是更衣沐浴和管理用房,相互之间以休息长廊连接。建筑结合德阳的气候特点,尽量采用半开放、自然通风采光的空间,以利节能。建筑材料主要为结构性清水混凝土。钢拱屋面和本地灰砖、竹材,表达了健康、生态的理念,强化了建构的逻辑,也从某种意义上体现了奥林匹克精神。



The project is funded by the International Olympic Committee and Chinese Olympic Committee after the 2008 Wenchuan Earthquake. The cross-shaped building creates outdoor sports venues for athletics, basketball/volleyball and tennis. It also distributes the school’s dormitory, arena, swimming pool and tennis courts in four directions. Spaces for bathing, dressing and management are located at the center and connected by long corridors. The building is adapted to local climate and characterized by semi-open space with natural ventilation and lighting. The dominant material, exposed structural concrete, incorporated with bowed steel roof, gray bricks and bamboo, expresses intentions about sustainability.



项目地点:四川省德阳市

用地面积:100,942㎡

建筑面积:17,422㎡

设计时间:2009年

建成时间:2012年

合作建筑师:关飞、傅晓铭、彭书明