江苏建筑职业技术学院图书馆Library of Jiangsu Jianzhu Institute

江苏建筑职业技术学院坐落于徐州南郊。营造一个树下读书场所,是设计的主旨。用井字梁与斜撑组成的清晰的混凝土结构,以及层层叠置的平台,在建筑形体上象征了树的寓意。图书馆平面采用8.4×8.4m矩形柱网,所有的变化均在矩阵的控制下进行,而转折的外边界,则将更多的外部环境融为阅览区的景窗。


由于图书馆位于校门与教学楼之间的区域,在位置上担负着承接周边地势,并链接步行交通的任务,设计将底层部分架空,使之成为开放的交往空间,并将咖啡厅、书店、展厅、报告厅等公共功能安排于此,与近旁的水面结合,形成校园内吸引学子的文化广场。主要开架阅览空间则放置在二层到四层的开敞区域。五层为电子阅览室,并为研究室设置了屋顶花园,可供科研人员在休息间隙凭栏远眺。


Jiangsu Jianzhu Institute is located in the south suburb of Xuzhou. The design scheme focuses to create a reading space under the tree. Concrete structure with impressive cross beams and diagonal bracings, especially the stepping up terraces, articulated the image of tree. With a 8.4×8.4m column grid, all the seemingly random variation is controlled by a matrix system. In the same time, the opening of the ground floor integrates the building with its environment. The long horizontal windows provide more sun lighting for reading area.


项目地点:江苏省徐州市

用地面积:54878㎡

建筑面积:27896㎡

设计时间:2009年

竣工时间:2014年

合作建筑师:周力坦、赵晓刚、李喆