欧美同学会改扩建Extension of Western Returned Scholars Association

欧美同学会位于北京皇城保护区的核心位置,毗邻故宫,其院内的普胜寺为东城区文物保护单位。扩建工程需要在满足办公、会议和多功能活动厅等若干功能的同时,注重保护和改善周边古建筑的环境,探索古城保护和有机更新的途径。改扩建设计充分利用有限空间,通过向地下发展,满足大空间活动的功能要求。建筑造型既结合传统坡屋顶建筑特征,又使用现代建筑语言。严格控制的高度,使建筑没有对文物建筑和周边环境造成视觉影响。灰色金属隔栅形成的坡屋顶,将建筑体量减小,并与周边建筑自然地融合。屋顶平台的景观设计,则使建筑第五立面得以美化,改善了从北京饭店贵宾楼看皇城的景观。


新增加了一进门楼,将原本不规则的院内空地划分为两进院落,不但对建筑主体有很好的遮挡作用,也提供了具有过渡性质的门廊空间。建筑造型既结合传统坡屋顶建筑特征,又使用现代建筑语言体现旧建筑改造的创新理念。


The campus of the association is located in a district of historic center of Beijing, two blocks from the Forbidden City. The extension reconciles the architecture of the protected Pusheng Temple and others built later in the campus and creates a place to accommodate a gym, meeting rooms and offices. In the extremely limited site, the extension develops to underground to satisfy the requirements of large space. Working within the heritage of classical architecture, the design juxtaposed the respect for tradition with a distinctly modern vocabulary of concrete walls and the pitched roofs covered with metal grilling which diminishes the massing to tie the new building to its neighbors. The carefully designed plat roof is a result to improve the view from the nearby hotel.


A pair of vestibules anchors the front court and creates a series of spatial process in the former irregular space. They not only screen the massing of the extension from the street, but also provide a transitional space between the entry and the protected historic temple. Both the original Chinese and modern vocabularies are used to echo to their historic neighbors and emphasis the modern nature of the extension.


项目地点:北京市东城区

用地面积:900㎡

建筑面积:2,850㎡

设计时间:2009年

建成时间:2013年

合作建筑师:周旭梁、傅晓铭、刘恒、单立欣、王可尧、冯君